De Mensen maakt dramaserie voor grote Franse en Duitse zenders. Grote Duitse zender ‘Das Erste’ zendt vanaf zondag de nieuwe high-end crimi-serie ‘Sophie Cross’ uit. De serie is een Duits-Frans-Belgische coproductie. De Mensen nam het Belgische luik voor zijn rekening. Later wordt de serie ook nog uitgezonden in heel Frankrijk op France 3 en in Wallonië door RTBF.

Verhaal

‘Sophie Cross’ vertelt het verhaal over het gezin van advocate Sofie (Alexia Barlier) en commissaris Thomas (Thomas Jouannet) dat getroffen wordt door het noodlot. Hun vijfjarige zoontje, Arthur, verdwijnt spoorloos. Deze tragedie doet vooral Sofie haar leven in vraag stellen. Zij beëindigt haar carrière als strafpleiter en start een opleiding als politieagente. Drie jaar later heeft zij een duidelijk doel voor ogen: zoveel mogelijk misdadigers opsluiten en ondertussen hartstochtelijk blijven zoeken naar haar verdwenen zoontje.

Overheen deze Franstalige reeks werd er een flink deel Vlaamse saus gegoten. Niemand minder dan Frank Van Mechelen (bekend van onder andere Salamander, Groenten Uit Balen en De Hel Van Tanger) nam de regie voor zijn rekening. Het scenario werd ook door een Vlaming geschreven, ervaren rot in het vak Paul Piedfort (Aspe, Professor T, …) kroop achter zijn tafel om weer een magnifiek verhaal af te leveren. Ook de rest van de crew was voornamelijk Vlaams. De opnames vonden voornamelijk plaats aan de Belgische Kust in Oostende.

Frank Van Mechelen, regisseur; “Als regisseur krijg je spannende maar ook emotionele en ontroerende verhalen van een scenarist die het allerbeste van zich heeft gegeven, je mag werken met een top internationale cast en crew. Sophie Cross is hier weer zo’n voorbeeld hiervan. Het was aanpassen maar Corona heeft ons niet klein gekregen, ze heeft ons alleen maar weerbaarder gemaakt. Sophie Cross is een heerlijke reeks geworden, ik ben dan ook bijzonder fier dat ze nu op de grote Duitse zender ‘Das Erste’ en later ook in Frankrijk en België zal worden uitgezonden.”

Internationale succesen

Het is de eerste keer dat een Belgisch productiehuis rechtstreeks een high-end crimi-serie heeft gemaakt voor buitenlandse zenders. Grote internationale producenten, waaronder uit Frankrijk en Duitsland, staan alsmaar meer open om samen te werken. Met Sophie Cross wordt er weer zo’n serie aan het lijstje toegevoegd. Voor De Mensen is dit geen onbekend terrein, in het verleden hebben zij al bewezen dat ze series kunnen maken met internationale allures. Hiervan zijn Professor T, Undercover, Beau Séjour (kreeg onlangs nog een Engelse remake), Salamander en Tytgat Chocolat enkele voorbeelden van. Deze series werden in het buitenland laaiend enthousiast onthaald, en kaapte verschillende prijzen weg op internationale festivals. De nabije toekomst oogt ook bijzonder rooskleurig; met Lost Luggage (Arte France/Eén) en Diamonds (Netflix/Eén) beloven er weer twee internationale succesreeksen van De Mensen bij te komen.

Sophie Cross zal zondag te zien zijn in Duitsland op de zender ‘Das Erste’. Later zal het ook nog te zien zijn in Frankrijk op France 3 en in Wallonië op RTBF. Wanneer en/of de serie te zien zal zijn in Vlaanderen is nog niet duidelijk. De reeks is een co-productie tussen France TV Studios, ndF, Les Gens, Gardner and Domm, en RTBF. Met de hulp van Screen Flanders.