Productiehuis De Mensen is met de Canvas-reeks ‘Generatie B’ genomineerd voor een Rockie Award op het Banff World Media Festival, een groot internationaal televisiefestival dat begin juni plaatsvindt in de Canadese stad Banff. ‘Generatie B.’ neemt het op tegen vier andere series in de categorie Comedy Series: Foreign Language.

Het Banff World Media Festival

Het Banff World Media Festival bekroont jaarlijks de beste televisieproducties uit de hele wereld tijdens de Rockie Awards. Het festival is aan zijn 38ste editie toe. Vorige jaren vielen zowel internationaal gewaardeerde series (‘Grey’s Anatomy’, ‘Doctor Who’ en ‘Game of Thrones’), als Belgische reeksen, waaronder ‘Wat als?’ en ‘Quiz me Quick’ in de prijzen. De Mensen werd eerder al genomineerd met ‘De Thuisploeg’, ‘Een Laatste Groet’, ‘Tomtesterom’ en ‘Het Perfecte Koppel’.

‘Generatie B’ is internationaal niet aan zijn proefstuk toe. Eerder dit jaar ging de absurde comedy in première tijdens het Internationaal Film Festival van Rotterdam. Makers Pieter Van Hees en Joost Vandecasteele: “Generatie B werd door kijkers en recensenten omschreven als ‘vernieuwend, gedurfd en uniek’. Dat was ook onze bedoeling, om comedy te creëren die ook verontrust en verwart. Dat je daar niet onmiddellijk een super breed publiek mee bereikt, is niet onlogisch. Een reeks met de ambitie om voorbij de grenzen te geraken, met hedendaagse thema’s en een verrassende visuele stijl. Het doet ons veel plezier dat dankzij deze nominatie ook buitenlandse kijkers kunnen kennis maken met Generatie B”. 

De volledige lijst van genomineerden vind je hier. Belgische fictie maakt dit jaar opnieuw indruk bij de jury, want ook ‘Callboys’ is genomineerd.

Generatie B

Generatie B is een waanzinnige comedyreeks die vertrekt vanuit een premisse die zowel realistisch als futuristisch aanvoelt: ‘Op een woensdag of een donderdag werd de economische rating van België verlaagd van AA+ tot B. Alles wat volgt, is waar. Soms wat overdreven, maar niet veel.’ 

Met dit uitgangspunt kiezen bedenkers Joost Vandecasteele en Pieter Van Hees resoluut en onbeschaamd voor absurde comedy met een nadruk op het generatieconflict tussen de jongeren die alle nadelen van een nieuwe economische crisis op hun kop krijgen, en de babyboomers die dankzij hun politieke macht en rijkdom heel goed voor zichzelf zorgen en niet van plan zijn hun luxe te delen. ‘Generatie B’ volgt zes jongeren die proberen te overleven in grootstad Brussel, terwijl de revolutie dreigt. Het door jongeren opgerichte Generation Libration Army bereidt namelijk harde acties voor. Hoofdpersonage is Jonas, die z’n werk, z’n huis en op de koop toe ook z’n lief verliest. Hij heeft geen andere keuze dan een schimmige job in een ondergronds callcenter te aanvaarden, en een zetel te huren om op te slapen.

In de voornaamste rollen zien we Jeroen Van der Ven, Jeroen Perceval (‘D’Ardennen’), Ella-June Henrard (‘Bo’), Efrat Galai, Eva Binon (‘Patrouille Linkeroever’ en ‘Loslopend Wild’), Zouzou Ben Chikha (‘Bevergem’) en Mungu Cornelis (‘The Team’).
Het scenario van ‘Generatie B’ werd geschreven door literair auteur Joost Vandecasteele en Pieter Van Hees, gekend van ‘Waste Land’, ‘Linkeroever’ en ‘Chaussée D’Amour’. Van Hees regisseerde.

‘Generatie B’ is een productie van De Mensen met de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en VAF/Mediafonds van Vlaams minister van Media Sven Gatz.