Productiehuis De Mensen, bekend van programma’s als Reizen Waes en fictiereeksen als Beau Séjour, heeft vandaag aangekondigd deel te zullen uitmaken van de groep Newen, de Franse marktleider in audiovisuele producties. Newen neemt een belang van 60% in De Mensen. Raf Uten en Maurits Lemmens, de oprichters van het productiehuis, behouden de rest van het kapitaal van 40% en blijven het bedrijf leiden.

De Mensen ging de voorbije maanden op zoek naar een structurele partner om haar verdere groeiambities waar te maken. In een sector waar internationalisering cruciaal is om relevant te blijven, vond De Mensen een geschikte partner in de ambitieus groeiende producent Newen. Vandaag bereikten de partijen een akkoord waarbij Newen een meerderheidsbelang neemt in De Mensen.

Newen is de Franse leider in audiovisuele producties. Het bedrijf is opgericht in 2008, en produceert in Frankrijk meer dan 1000 uren televisie per jaar. Newen werkt zowel voor publieke omroepen als voor commerciële en digitale platformen, zoals Netflix. De Franse producent heeft een indrukwekkend portfolio: twee dagelijkse fictie in primetime, toonaangevende series, animatiefilms en prestigieuze documentaires.

“De participatie in De Mensen past in de verdere ontwikkeling van onze groep. Eén van onze prioriteiten is om Europese fictie te ontwikkelen dankzij een samenwerking met internationale spelers. De Mensen is een toonaangevende producent, zowel in fictie als in non-fictie, met een zeer groot groeipotentieel. Ze hebben bewezen dat ze de knowhow hebben om succesvolle content te creëren.”
Bibiane Godfroid, voorzitter van Newen

De Mensen is marktleider in Vlaanderen met de productie van tv-programma’s als Reizen Waes, Blokken en fictiereeksen als Beau Séjour en Professor T. en het recent gelanceerde Undercover. Bekende gezichten verbonden aan het productiehuis De Mensen zijn Ben Crabbé, Tom Waes en Cath Luyten. De Mensen maakt vandaag programma’s voor VRT, Medialaan, SBS, Proximus, Telenet, en ook voor Netflix.

“Deze operatie is strategisch voor de groei van ons bedrijf. We delen dezelfde visie als Newen: wij zijn grote voorstanders van een Europese samenwerking voor de ontwikkeling van hoog kwalitatieve programma’s. We zijn ervan overtuigd dat internationale financiering nodig is om verder topproducties te kunnen blijven maken.”
Raf Uten, oprichter De Mensen

“We zijn trots op wat we de voorbije 18 jaar, samen met een pak getalenteerde mensen, hebben kunnen uitbouwen. We blijven op dit elan verder gaan en onze naam en eigenheid blijven ongewijzigd.”
Maurits Lemmens, oprichter De Mensen

Het hoofdkwartier van De Mensen blijft in Zaventem. De meer dan 100 medewerkers zullen er blijven werken onder leiding van Raf Uten en Maurits Lemmens.

Over De Mensen
De Mensen is een Vlaams televisiebedrijf dat is opgericht in april 2001. Het productiehuis maakt spelprogramma’s (Blokken), reisprogramma’s (Reizen Waes) en fictie (Beau Séjour, Salamander, Professor T. en het zeer recente Undercover). De Mensen heeft ook meerdere dochterondernemingen: Skyline Entertainment, Gardner and Domm, Het Laatste Bedrijf, Gallop Tax Shelter en the Virus. Productiehuis De Mensen heeft haar hoofdzetel in Zaventem, er werken meer dan 100 medewerkers. De Mensen is ook al enkele jaren aanwezig in Franstalig België via het Brusselse productiehuis Les Gens, dat voor 100% haar eigendom is.

Over Newen
Newen is onderdeel van de groep TF1 en opgericht in 2008. Het is de Franse nummer één van audiovisuele productie, met een sterke internationale inzet. Hun producties – goed voor meer dan 1000 uren per jaar – worden ontwikkeld door verschillende productiehuizen: Telfrance, CAPA, 17 juin média en Blue Spirit in Frankrijk – alsook Tuvalu en Pupkin (in Nederland) en Nimbus (in Denemarken).

Newen produceert programma’s voor alle spelers in de sector: publieke en commerciële omroepen en digitale platformen. Van dagelijkse series in primetime tot grotere reeksen, van animatie tot prestigieuze documentaires, van entertainment tot magazines. Newen beantwoordt aan alle behoeften, wat het format, genre, budget, drager of doelgroep ook is.

Newen is een grote speler van audiovisuele distributie, zowel in Frankrijk als internationaal, met een catalogus van meer dan 5000 uren aan programma’s.

Bij Newen creëren en bedenken talentvolle medewerkers de formats van de toekomst. Met de nadruk op expertise, kwaliteit, transmissie, diversiteit en respect.