Zaterdag 29 april vertrekt Tom Waes naar het noorden van Oeganda voor de speciale aflevering Reizen Waes 12-12 op Eén. Hij verblijft er een week lang in vluchtelingenkampen op de grens met Zuid-Soedan, een land dat momenteel getroffen wordt door zware hongersnood. Elke dag trekken 3.000 mensen de grens over om weg te vluchten van honger, droogte en geweld, kortom: om te overleven. Zeven dagen lang leeft Tom samen met vluchtelingen en hulpverleners. Het verslag daarvan kan de kijker eind mei op Eén zien.

Sinds maart 2017 voert het Consortium 12-12 intensief campagne om hulp te bieden bij de “grootste humanitaire crisis sinds de Tweede Wereldoorlog”. Begin maart riepen de Verenigde Naties officieel de hongersnood uit in Zuid-Soedan, en waarschuwden zij voor dreigende hongersnood in Jemen, Nigeria en Somalië. Maar liefst twintig miljoen mensen, van wie 1.4 miljoen kinderen, lijden er aan ernstige ondervoeding door droogte en geweld.

Om de actie “Hongersnood 12-12” mee te ondersteunen, bezoekt Tom Waes eind april een van de getroffen gebieden. Tom kwam zelf met dit idee op de proppen om met eigen ogen te zien hoe de situatie daar is: nieuwsgierig naar de verhalen van de vluchtelingen en de hulpverleners ter plekke. Vandaar dat hij binnenkort zijn koffers pakt, actie onderneemt en deze reportage maakt. 

Tom Waes:

Als tv-maker vind ik het erg belangrijk om de actie van 12-12 een duw in de rug te geven. Bovendien was er na de Haïti-aflevering van Reizen Waes eerder dit jaar, wat commotie over de werking van ngo’s in Haïti. Ook daarom vind ik het belangrijk om in het zog van 12-12 mee te reizen en te tonen hoe 12-12 haar middelen zo goed mogelijk inzet in deze humanitaire crisis.

Eén wil met Reizen Waes 12-12 tonen hoe de situatie ter plaatse is en op die manier zijn steentje bijdragen.  

In de vluchtelingenkampen van Noord-Oeganda doen de partners van het Consortium 12-12 al het mogelijke om zoveel mogelijk levens te redden. Tom leeft een week lang samen met vluchtelingen en hulpverleners in de kampen.

Erik Todts, directeur Consortium 12-12:

Samen met lokale medewerkers van 12-12 reist Tom een week door het grensgebied met Zuid-Soedan. Reizen in zulke gebieden is altijd improviseren, maar we doen er alles aan om Tom zoveel mogelijk projecten te laten zien. Het grensgebied met Zuid-Soedan is een van de plekken waar het geld van de inzamelacties van 12-12 nuttig besteed wordtdat zal Tom met eigen ogen kunnen zien.

Na Reizen Waes wacht Tom nu een heel andere reis. Als goodwill-ambassadeur zet hij zich al langer in voor UNICEF en haar partners, maar nu reist Tom voor het eerst ook mee in het zog van het Consortium van zes ngo’s. In zijn eigen stijl brengt Tom verslag uit over het broodnodige werk dat de leden van het Consortium 12-12 in de getroffen gebieden verrichten.

De uitzending van Reizen Waes 12-12 is voorzien voor eind mei 2017 op Eén.