De Mensen bouwt verder aan een internationaal parcours, in samenwerking met VRT (België) en NPO (Nederland).

VRT en NPO zijn beide publieke omroepen en marktleiders in eigen land. Ze tekenden gezamenlijk een meerjarige overeenkomst met De Mensen voor de coproductie van programma’s voor beide landen. Het gaat om minstens 5 titels in 3 jaar. Dit is nog nooit gebeurd, en is het gevolg van de opeenvolgende successen die we hebben geboekt met de creatie van scripted en non-scripted content rond Tom Waes. Waes is als host en acteur al jaren de meest populaire persoonlijkheid in België en zijn programma’s hebben de voorbije jaren ook Nederland veroverd. De Mensen en Tom Waes werken al 15 jaar exclusief samen, en dat leidde tot hit-shows als Reizen Waes, Het Verhaal Van Vlaanderen en Undercover, allemaal succesvol in beide landen.

Deze samenwerking is een volgende stap in het opvallende internationale parcours van De Mensen. In het eigen Belgisch territorium zijn we al 23 jaar toonaangevend met onder meer de langstlopende dagelijks quiz-show (Blokken), impactvolle documentaires (Godvergeten), reality-shows (Kamp Waes) en gelauwerde fictie-hits als Undercover, Professor T en Hotel Beau Séjour.

Succesverhalen op de internationale markt

Maar we onderscheiden ons extra door als pionier ook in de internationale markt te scoren. Niet alleen door de verkoop van readymades (Professor T, Reizen Waes, telenovelle Lisa,…) en formats (Professor T, A real job: nurses, Kamp Waes…), maar vooral door unieke content te creëren voor markten buiten België en daarbij vernieuwende samenwerkingen op te zetten.

De misdaadserie ‘Sophie Cross’, gecreëerd en geproduceerd door De Mensen, maakt momenteel indruk in Frankrijk en heeft 3,7 miljoen kijkers kunnen overtuigen om naar de tweede aflevering te kijken op France 3. Het is hét herfstsucces van de zender. De serie is een samenwerking met FTV Studios en het creatieve team is reeds scenario’s aan het schrijven voor het derde seizoen.

Ferry, een reeks uit de Undercover saga

Op 3 november lanceerde Netflix ‘Ferry: De Serie’, in 190 landen. Dit crime-drama maakt deel uit van de Undercover-franchise, waarmee we niet alleen als eerste Belgische huis een fictie-franchise creëerde, maar ook -voor Undercover seizoen 1- als eerste de streamingmarkt aanboorden door een coproductie met Netflix en de VRT op te zetten. Intussen is deze franchise met grote voorsprong het populairste fictieproduct in Nederland en klom Ferry De Serie in zijn eerste week internationaal naar plaats 5 in de top 10 (charts van 8 november). In de tweede week (charts van 15 november) klom de reeks naar plaats 3 van de niet-Engelstalige reeksen met 3.1 miljoen kijkers die week.

Bekroonde werken

Mirakel °71, een docu-serie over en van regisseur Nathalie Basteyns -net als Tom Waes exclusief verbonden aan De Mensen- werd eind oktober bekroond met de Prix Europa voor beste Europese documentaire. Het is een beklijvend en ontroerend verhaal waarin Nathalie – als MS-patiënt in een rolstoel – op roadtrip gaat, in de hoop een mirakel te vinden en te genezen. Eerder won De Mensen twee Emmy’s met de jeugdreeksen Nachtraven en Tekens van Leven.

We willen in de toekomst nòg meer inzetten op internationale (co-)producties in zowel drama als entertainment als documentaire programma’s.