Beau Séjour won gisteren de publieksprijs op de 7e editie van het internationale televisiefestival Séries Mania (15-24 april) in Parijs. Het publiek stemde op meer dan 50 reeksen van over de hele wereld. De serie werd woensdag in Parijs voorgesteld door regisseurs Nathalie Basteyns en Kaat Beels, scenaristen Bert Van Dael en Sanne Nuyens en hoofdactrice Lynn Van Royen. De Eén-reeks zal in 2017 ook in Frankrijk en Duitsland te zien zijn op de zender Arte, als allereerste Vlaamse reeks ooit.

Séries Mania ontving dit jaar meer dan 250 inzendingen uit alle hoeken van de wereld. Beau Séjour werd als enige Belgische reeks geselecteerd in de internationale competitie van het festival, samen met 7 andere televisiereeksen uit landen als Noorwegen, Argentinië, Frankrijk, Australië, Groot-Brittannië, Zweden en Israël. Naast de internationale competitie was er ook een competitie voor Amerikaanse reeksen, één voor Franstalige reeksen en een internationale ‘Panorama’-selectie. Uit deze selecties, samen goed voor meer dan 50 reeksen, koos het publiek ‘Beau Séjour’ als haar favoriet, samen met de Frans-Zweedse reeks ‘Jour Polaire’.

Op de slotceremonie gisterenavond in Parijs, mocht Bert Van Dael, bedenker en co-scenarist van ‘Beau Séjour’, de publieksprijs in ontvangst nemen, samen met Adrienne Frejacques van de Frans- Duitse zender Arte. Arte kocht onlangs de rechten op de Vlaamse reeks en plant de uitzending van de Frans en Duits gedubde versie van ‘Beau Séjour’ in 2017, nadat de reeks op Eén is uitgezonden. Het zal de eerste keer zijn dat een Vlaamse reeks te zien is op de gerenommeerde zender, die erom bekend staat kwalitatieve fictie aan te kopen. Zo kocht Arte eerder al o.a. de Deense reeksen ‘The Killing’ en ‘Borgen’. De internationale verkoop van ‘Beau Séjour’ is sinds begin dit jaar in handen van de Franse sales agent Lagardère Studios Distribution.

Adrienne Frejacques (Arte France): “’Beau Séjour’ is de allereerste Vlaamse reeks ooit op Arte. We zijn dan ook enorm blij met deze publieksprijs, die het potentieel van de reeks bewijst. ‘Beau Séjour’ slaagt erin een surreëel element te verwerken in een spannend crimi-verhaal, wat een verrassend mooi en ontroerend resultaat geeft.”

Bedenkers Nathalie Basteyns, Kaat Beels, Sanne Nuyens en Bert Van Dael: “De publieksprijs winnen op zo’n internationaal gerenommeerd festival is een geweldige eer. ’t Is tenslotte voor de kijker dat we goeie verhalen proberen te creëren, en we zijn in de wolken dat we met Beau Séjour in ons opzet geslaagd zijn.”

Beau Séjour is nog voor de release op Eén aan een mooi festivalparcours bezig. In februari werd de reeks ook al getoond op het Filmfestival in Berlijn tijdens de Drama Series Days.

Beau Séjour

Beau Séjour gaat een vermoord meisje, Kato, op zoek naar haar eigen moordenaar. Gaandeweg ontdekt ze dat een paar mensen haar nog kunnen zien – maar waarom? Deze rauwe, hedendaagse whodunit flirt met de grenzen van de werkelijkheid en speelt zich af in een klein dorpje waar heel wat geheimen aan de oppervlakte komen. Lynn Van Royen (Marsman, Spitsbroers) vertolkt de hoofdrol als Kato. Verder zijn er ook vertolkingen van Johan Van Assche, Kris Cuppens, Inge Paulussen, Jan Hammenecker, Joren Seldeslachts, Barbara Sarafian, Charlotte Timmers, Joke Emmers, Katrin Lohmann, Mieke De Groote, Reinhilde Decleir, Roel Vanderstukken en Maarten Nulens. ‘Beau Séjour’ is geproduceerd door De Mensen en werd bedacht door scenaristen Bert Van Dael (Clan, Rotkop) en Sanne Nuyens (De Vijfhoek, Dura Lex), en regisseurs Nathalie Basteyns (Jes, Clan) en Kaat Beels (Swooni, Clan). Ook Benjamin Sprengers (Connie & Clyde) schreef mee aan de reeks.

‘Beau Séjour’ zal bij ons begin 2017 worden uitgezonden op Eén. De reeks kon rekenen op steun van het VAF/Mediafonds van Vlaams Minister van Media Sven Gatz.

Séries Mania

Het televisiefestival Séries Mania is intussen aan haar zevende editie toe. Juryvoorzitter van het festival was dit jaar David Chase, de bedenker van ‘The Sopranos’. De voorbije jaren werden meer dan eens Vlaamse reeksen onder de aandacht gebracht op het festival. Zo waren onder meer ‘Cordon’, ‘De Ridder’, ‘Clan’, ‘Quiz Me Quick’ en ‘Het Goddelijke Monster’ in het verleden al te zien in Parijs. Spitsbroers, de eerste fictiereeks van De Mensen, ontving vorig jaar nog een eervolle vermelding op de internationale competitie van Séries Mania.