Maandag 13 april is het zover: vanaf dan zijn de nieuwe afleveringen van Blokken te zien op Eén. Deze nieuwe afleveringen zien er door de gevolgen van de coronamaatregelen wat anders uit dan gewoonlijk: Ben Crabbé ontvangt de kandidaten niet in zijn studio, maar ze spelen elk enthousiast van thuis uit mee.

De nieuwe opnames werden volledig aangepast aan de coronamaatregelen: Ben Crabbé staat in de studio met een zeer beperkte ploeg en zonder publiek, terwijl de kandidaten in hun eigen woonkamer zitten en de quiz dus van thuis uit spelen. Zij staan live in verbinding met Ben in de studio via een soort videochat en spelen Blokken op een speciale computer aangeleverd door de productie.

In de eerste aflevering van maandag 13 april nemen Charlotte Loosen uit Berchem en Jeroen Van Kriekinge uit Kessel-Lo het tegen elkaar op.

Charlotte werkt als restauratie-architecte in Brussel. Ze werkt momenteel volledig van thuis uit. In haar vrije tijd is ze veel bezig met dochter Lea, die volgende week één jaar wordt.

Jeroen werkt bij de Belgische marine bij de ‘anti-submarine warfare’: hij jaagt dus op onderzeeboten. Momenteel is hij uiteraard niet aan boord van een schip en werkt hij van thuis uit. In zijn vrije tijd is hij een volksdanser, maar die hobby ligt op dit moment stil.

De kandidaten blijven thuis

De kandidaten blijven thuis en staan live in verbinding met Ben in de studio via het principe van een videochat. Om alles vlot te laten verlopen, krijgt elke kandidaat het bezoek van één technische medewerker. Die installeert bij de kandidaat een camera, een monitor en een laptop. Op die laptop staat software om in te loggen op de spelcomputer in de studio. Via de monitor zien de kandidaten Ben de vragen stellen. Via de laptop kunnen ze afdrukken en de blokjes laten bewegen op het blokkenbord. En dit in real-time, tegen elkaar.

Ben blijft in de studio

Ben blijft in de studio, samen met een zeer beperkte ploeg: de jury, een lichttechnicus, een klankman en een opnameleider. Alle camera’s zijn onbemand en worden dus vanop afstand bediend. De overige ploegleden (bijvoorbeeld de regisseur, de mixer …) bevinden zich gespreid in andere ruimtes. Alle medewerkers dragen een mondmasker, en er is geen publiek aanwezig in de studio.

Veiligheidsprotocol

Zowel voor het bezoek bij de kandidaat thuis als voor de ploeg in de studio is een gedetailleerd veiligheidsprotocol van kracht. De lijst werd opgesteld in overleg met de preventiedienst van VRT en Marc Van Ranst. Aanvullend heeft een strenge productiemedewerker voor, tijdens en na de opnames van Blokken de taak om erover te waken dat alles strikt wordt nageleefd.