Fantastic Fest Austin
Fantastic Fest vindt voor de 11de keer plaats, van 21 tot 28 september in Austin, Texas. Het is het grootste en meest invloedrijke genrefilmfestival in Noord-Amerika en werd door Variety uitgeroepen tot één van de “10 Festivals We Love”, samen met internationaal gerenommeerde festivals als Cannes en Toronto.
Makers Joost Vandecasteele en Pieter Van Hees zijn blij verrast:
Joost Vandecasteele: “Generatie B had vanaf het begin de ambitie fantastisch te zijn in elke betekenis van het woord. Om via een overdreven situatie en heftige humor iets relevants te zeggen over nu. En daarom zijn we zeer blij met nog een internationale selectie, als bewijs dat eigenzinnige fictie over Brussel ook over de grenzen heen een publiek en een (h)erkenning kan vinden.”
Pieter Van Hees: “Ik vond het al heel fijn hoe uit de massale reacties van kijkers hier bleek dat we met Generatie B een gevoelige snaar hadden geraakt, maar dat nu ook Amerikanen onze reeks relevant vinden is helemaal geweldig. De hele who’s who van alternatief Amerika volgt Fantastic Fest, dus zeer benieuwd hoe zij zullen reageren op personages met ‘I Love Molenbeek’-T-shirts.”
Generatie B was eerder al te zien in BANFF (Canada), op BIFAN (Zuid-Korea) en op het Internationaal Filmfestival in Rotterdam. Maar Fantastic Fest is voor de liefhebbers van het fantastische genre echt een icoon, en dus de kers op de taart.
Ook bij productiehuis De Mensen zijn ze erg tevreden. Hoofd fictie Pieter Van Huyck: “Het is in de eerste plaats een geweldige erkenning voor de creativiteit en het werk van Pieter, Joost en het hele team. Maar we zien het ook als een interessante stap in de groei die de Vlaamse fictie kent. Dat we, samen met Canvas en het Mediafonds, niet alleen in staat zijn om in Vlaanderen minder evidente, extremere reeksen te produceren, maar dat die ook over de grenzen ontdekt en gewaardeerd worden. Want uiteraard bereikt een reeks als Generatie B in onze thuismarkt een enthousiast maar eerder beperkt publiek, toch lopen er in de wereld heel wat mensen rond die zo’n verhaal kunnen smaken. Dus het is belangrijk dat we manieren ontdekken om die te bereiken. Een klein marktaandeel in een groot land, dat zijn veel mensen. Hiervan krijg je zin om te blijven investeren in dit soort auteursprojecten.”
Voor Pieter Van Hees is het de tweede selectie in Austin. In 2014 maakte zijn langspeelfilm ‘Waste Land’ al indruk op het Amerikaanse publiek. ‘Rundskop’ van Michaël Roskam kaapte in 2011 nog drie prijzen weg tijdens Fantastic Fest.