Groot nieuws uit Californië: de Eén-fictiereeks Undercover heeft op 17 maart tijdens de slotceremonie van het award winning Cinequest Film Festival een prestigieuze prijs gewonnen. De fictiereeks ging aan de haal met de juryprijs voor beste serie.

Undercover werd genomineerd in de categorie Television pilot long formUndercover haalde het van onder andere The blackout uit Rusland, uit Argentinië en Joe all alone uit het Verenigd Koninkrijk. Ook de Eén-programma’s Taboe en Over water sleepten nominaties in de wacht.

Het Cinequest Film Festival is een van de belangrijkste Amerikaanse festivals dat jaarlijks plaatsvindt in San Jose, de hoofdstad van Silicon Valley. Het festival concentreert zich op nieuwe en opkomende talenten en is ondertussen aan zijn 29ste editie toe.

Undercover heeft al een mooi internationaal festivalparcours achter de rug. Vorig jaar in april werd de reeks als enige Belgische genomineerd voor de competitie op het internationale festival Canneséries in Cannes. Tijdens het Duitse Seriencamp Festival enkele maanden geleden sleepte Undercover de Publieksprijs in de wacht.

Met gemiddeld 1.335.379 kijkers (live+7) wordt Undercover ook op Eén gesmaakt.

Tom Waes (undercoveragent Bob Lemmens in de reeks): “Ik ben zo blij met deze prijs; erkenning uit de States – het walhalla van de tv-wereld – is een ongelofelijke eer. We merkten ook dit keer weer dat het publiek mee was met het verhaal en de humor en dat de reacties in de zaal top waren. Dat doet echt deugd. Ik kan alleen maar hopen dat de reacties op Netflix even lovend zullen zijn.”

Olivier Goris (netmanager Eén): “Undercover wint in Amerika! Schitterend dat Undercover de juryprijs voor beste serie op het Cinequest Festival in Californië binnenhaalt. De internationale erkenning die we steeds vaker krijgen voor de programma’s van Eén, is een groot compliment voor de geweldige programmamakers die Eén zo sterk maken. Dat Taboe en Over water ook genomineerd waren in Californië maakt het nog indrukwekkender.”

Michael Rabehl (programmadirecteur Cinequest): “De jury heeft Undercover als winnaar gekozen vanwege het script, de regie, de productie, het acteerwerk en de cinematografie: een naadloos raderwerk dat een fascinerende en karaktervolle thriller heeft opgeleverd.”

In de tiendelige fictiereeks Undercover, die momenteel op Eén te zien is, spelen Tom Waes en Anna Drijver twee agenten met een gevaarlijke missie. Hun target is de Nederlander Ferry Bouman, één van de grootste XTC-producenten ter wereld. Hij woont in een villa in Limburg, maar zit tijdens de weekends en vakanties in een chalet op een camping vlakbij zijn huis. De Belgische politie installeert twee undercoveragenten, een man en vrouw die een koppel moeten spelen, op de camping om contact te leggen en het XTC-netwerk te infiltreren.

Undercover is geproduceerd door Pieter Van Huyck, Ivy Vanhaecke en Jan Theys. Nico Moolenaar schreef samen met Piet Matthys en Bart Uytdenhouwen het scenario en is ook de showrunner. De regie is in handen van Eshref Reybrouck en Frank Devos.

De opnames voor een tweede seizoen gaan in april van start. Vanaf 3 mei is de reeks wereldwijd te zien op Netflix, behalve in België.

Undercover is een reeks van productiehuis De Mensen voor Eén, in samenwerking met Proximus, Gardner and Domm, Netflix, Source Investments/DFW, Federation Entertainment, ZDF, Good Friends, Gallop en de Tax Shelter maatregel van de federale overheid.