Na vijf jaar en exact 1.058 afleveringen is het zover: Blokken heeft een nieuwe recordhouder. Deze avond (vrijdag 8 juni) slaagt Ewout Leys er in om, als eerste deelnemer sinds Saar Bossuyt, een elfde keer het finalespel te spelen. In een bloedstollende finale heeft Ewout nog maar enkele seconden over wanneer hij met de tip ‘hulp’ het achtletterwoord ‘bijstand’ vindt.

In september 2013 dwong Saar Bossuyt uit Kortrijk als eerste kandidaat in de Blokken-geschiedenis een elfde deelname af. Toen een absoluut record. Maar in haar elfde finale struikelde ze over het achtletterwoord ‘buikdans’.

 Ruim duizend afleveringen later mag Ben Crabbé voor de tweede keer een kandidaat in zijn elfde finale verwelkomen. Op het allerlaatste moment weet de 25-jarige Ewout Leys uit Ieper het woord ‘bijstand’ te achterhalen. Daarmee is hij de absolute recordhouder. Als eerste kandidaat ooit heeft Ewout een ticket richting 12de aflevering beet.

 

Spannende voorronde

Voordat Ewout aan zijn elfde finale kan beginnen, moet hij eerst voorbij de 19-jarige Ralph Vandamme uit Aalst. Geen eenvoudige opdracht. Ewout en Ralph starten met een verschil van amper 20 punten aan de derde ronde. Op vijf vragen van het einde heeft Ralph een voorsprong van 120 punten uitgebouwd. Het is pas bij de zevende vraag dat Ewout over Ralph wipt. Nadien geeft hij zijn voorsprong niet meer uit handen. Met 670 tegen 590 mag Ewout naar zijn elfde finale.

 

Bloedstollende finale

Tijdens de afgelopen tien afleveringen bewees Ewout dat het finalespel hem op het lijf is geschreven. Meestal had hij aan een of twee letters en de tip voldoende om het woord te vinden.

Vandaag loopt het helemaal anders. Bij aanvang sprokkelt Ewout veel goede antwoorden en met nog een halve minuut op de klok heeft hij alle letters verzameld. Maar dan slaat de paniek toe en luistert Ewout niet meer naar de vragen. Het is pas in de laatste seconden dat hij het woord ‘bijstand’ kan achterhalen. De studio ontploft.

 

Nieuwe top 3 met sterkste Blokken-kandidaten

Situatie na de aflevering van vrijdag 8 juni 2018

1. Ewout Leys: 11 afleveringen, 11 gewonnen finales (juni ‘18)

2. Saar Bossuyt: 11 afleveringen, 11de finale gehaald, woord niet gevonden (sept ’13)

3. Drees Herfs: 11 afleveringen, 11de finale niet gehaald (sept ’16)

 

Saar Bossuyt: “Blij dat het record in West-Vlaanderen blijft.”

Saar Bossuyt reageert erg sportief op de prestatie van Ewout:

“Ik vind het mooi dat mijn record zo lang stand heeft gehouden. Maar ik ben ook echt blij voor Ewout dat het hem gelukt is. Het doet me veel plezier dat het record in West-Vlaanderen blijft.”

Jarenlang werd Saar op elk familiefeest over het record aangesproken. Volgens haar zal het nieuws binnen de familie dan ook voor veel commotie zorgen. Al grappend voegt ze eraan toe: “Voor mezelf vind ik het niet erg dat het tijdens de familiefeesten vanaf nu eens over iets anders kan gaan dan over mijn Blokken-record.”