Verre reizen zitten er de komende tijd wellicht niet in. Maar Tom Waes brengt de wereld binnen in jouw huiskamer met twee speciale edities van Reizen Waes. Vanaf midden mei geniet je van de special Reizen Waes blijf thuis en de minireeks Reizen Waes: Japan.

REIZEN WAES BLIJFT THUIS (17 MEI)

Op zondag 17 mei brengt Eén de special Reizen Waes blijft thuis, waarin Tom vanuit zijn ‘kot’ de hele wereld rondbelt, naar mensen die hij de voorbije jaren ontmoette dankzij Reizen Waes. Tom heeft een hele lijst met oude bekenden die hij wil spreken, en velen van hen heeft hij al een hele tijd niet meer gehoord. Hoe gaat het nu met hen?

Wendy uit Wuhan en doomsdayprepper John Adrain 

Wendy was Toms gids in China. Met haar bezocht hij het nu zo zwaar getroffen Wuhan toen er nog niets aan de hand was. Hoe zou het nog zijn met de mensen die hij daar heeft ontmoet? Leeft iedereen nog? Hoe is het leven nu in Shanghai? En hoe is het met Wendy zelf? Zij herstelt op dit moment van corona en vertelt hoe ze daarmee omgaat.

Een van de meest excentrieke figuren die Tom in de Verenigde Staten bezocht was doomsday prepper John Adrain. Johns leven bestond eruit om zich voor te bereiden op allerlei grote rampen. Hoe beleeft hij deze tijden? Is dit dan een feest voor hem? John zou John niet zijn als hij niet heel ver zou gaan in zijn eigen quarantaine… En wat vindt hij eigenlijk van hoe zijn president met de situatie omgaat?

Drie beademingstoestellen voor zeven miljoen inwoners 

Hoe gaat het in de landen die het sowieso al moeilijk hebben? Tom belt naar Sierra Leone, een land met drie beademingstoestellen voor zeven miljoen inwoners. Hij bezocht het land in 2016, toen de toeristische sector net uit het ebola-dal aan het kruipen was. Nu zijn de grenzen weer dicht… En hoe zit het met het Pitcairn, het eerste land dat Tom ooit bezocht voor Reizen Waes? Een eiland met 48 inwoners, alleen maar bereikbaar per boot. Hoe pakken zij de coronacrisis aan? En hoe is het eigenlijk met iedereen? Het is al acht jaar geleden dat Tom nog iemand gezien of gehoord heeft.

En dan zijn er nog de dictaturen die Tom bezocht heeft. Noord-Korea, met een leider die even spoorloos leek en waar de overheid beweert dat er geen corona is. Of Turkmenistan, waar het gebruik van het woord “corona” zelfs verboden zou zijn en waar het dragen van een mondmasker bestraft wordt. Hebben ze daar ooit de aflevering gezien die Tom gemaakt heeft over hun land en hun dictatuur? En waren ze er blij mee? Eén dag lang komt de wereld even binnen bij Tom thuis. Even reizen van thuis uit.

Reizen Waes blijft thuis: op zondag 17 mei om 19.45 uur op Eén.

REIZEN WAES: JAPAN (VANAF 24 MEI)

Vanaf zondag 24 mei is het driedelige Reizen Waes: Japan te zien. Tom Waes trok begin dit jaar naar Japan voor een speciale reeks Reizen Waes. Het opzet: de unieke cultuur en tradities van Japan leren kennen voor de start van de Olympische Spelen. Een reis van 3 weken en meer dan 4.000 kilometer van zuid naar noord, dwars door het hele land.

Tom Waes: “Ik was nog nooit in Japan geweest. Nochtans stond het al jaren op mijn verlanglijstje. Japan is als eilandengroep eeuwenlang geïsoleerd gebleven van de rest van de wereld en heeft daardoor een heel eigen cultuur. Veel van de Japanse authentieke gebruiken dreigen meer en meer te verdwijnen onder invloed van de westerse wereld. De komst van de Olympische Spelen en de enorme toeristische ‘boom’ versterken dat alleen nog maar. Ik wilde daarom nog snel naar Japan, voor het land zijn unieke karakter misschien voorgoed kwijt is.”

Ondertussen is er heel wat veranderd in de wereld. Door het coronavirus werden de Olympische Spelen uitgesteld en internationaal reizen zit er voor een hele tijd niet meer in. Reden te meer om het driedelige verslag van Toms reis door het fascinerende Japan toch uit te zenden, en de kijkers te laten genieten van zijn unieke en heel afwisselende ontdekkingstocht.
 
Reizen Waes: Japan: vanaf 24 mei drie zondagen lang om 20.00 uur op Eén.