Twee jaar geleden mochten we naar het WK en werd het programma De 12de Man voor het eerst op de mensheid losgelaten. Nu De Rode Duivels hun ticket voor het EK op zak hebben, breien we daar met plezier een vervolg aan.

Het programma

In deze dagelijkse spannende quiz nemen twee sympathieke teams het tegen elkaar op. Elk team bestaat uit elf personen maar er zijn slechts drie sterspelers die het team naar de finale kunnen loodsen. De drie beste quizzers krijgen de steun van een Bekende Vlaming en hopen het andere team na vijf rondes te verslaan. Dan mag het voltallige team naar de finale. In die finale spelen ze voor een plaats in het algemeen klassement.

In De 12de Man moet je geen voetbalkenner zijn om het programma te winnen of er als kijker van te genieten. Een brede algemene kennis over ons land en de andere EK-landen is dan weer wel mooi meegenomen. 

De inzet is groot. De winnaar van dit seizoen van De 12de Man mag met zijn of haar elftal naar de groepswedstrijden van De Rode Duivels op het EK in Frankrijk. Zij kunnen onze nationale trots bijna ruiken want ze maken het EK mee van op de eerste rij. Welk elftal uiteindelijk met die felbegeerde prijs gaat lopen, wordt in de grote eindfinale op donderdag 7 april beslist. 

De ploegen

Dit seizoen doen 26 ploegen een gooi naar een plaatsje in die finale. De teamleden zijn op een bepaalde manier verbonden, één duidelijke link volstaat. Ze zijn familie van elkaar, zijn leraars in dezelfde school, wonen in dezelfde straat, gooien elke dinsdag de remmen los in de badminton, supporteren voor dezelfde ploeg… Het kan allemaal.

Elftallen van over het hele land hebben zich ingeschreven voor dit nieuwe seizoen van De 12de Man. Scheidsrechters uit Brugge, cipiers van de gevangenis in Dendermonde en carnavalisten uit Halle…. Samen koesteren ze dezelfde droom: op een ongeziene manier het EK beleven deze zomer.

In De 12de Man heeft Karl Vannieuwkerke dit seizoen zijn eigen bekend elftal. Elf bekende Vlamingen die de teams bijstaan in hun strijd om de finale, ze zijn zowaar de captain van het team. 

De 12de Man is vanaf 7 maart elke week van maandag t.e.m donderdag om 21u50 te zien op Eén.